Poniższy komunikat pojawia się, gdy zainstalowano nową wersję programu a nie dokończono restrukturyzacji bazy danych.

Ze względu na zmiany w programie program przy pierwszym uruchomieniu nowej wersji sprawdza wersję bazę danych i dokonuje odpowiedniej jej modyfikacji. Ta operacja może być długotrwała i czas jej wykonania zależy m.in. od:
Jeśli jakieś ze stanowisk rozpocznie tę operację i program zostanie awaryjnie zamknięty, to przez około 10 minut nie da się powtórzyć tego innego uruchomienia na innym stanowisku. Na tym stanowisku, na którym zaczął się ten proces restrukturyzację można powtórzyć od razu. Zawsze można uruchomić program w tzw. trybie naprawy tablic – ale to może zrobić tylko jedna osoba w danym momencie.
Nie należy również uruchamiać po aktualizacji programu w trybie usługi – zalecamy zatrzymać usługę i uruchomić nową wersją pierwszy raz w trybie aplikacji.